Masło Ghee

Klarowane masło czyli masło ghee (ghi) jest bardzo cenione przede wszystkim w kuchni indyjskiej.Klarowanie jest procesem podczas którego masło oczyszczane jest z białka i innych substancji.W efekcie otrzymujemy czysty,klarowny tłuszcz o doskonałych właściwościach.Zaletą masła ghee jest to,że nie przypala się,posiada długi okres przechowywania nawet bez lodówki.Delikatne i subtelne,doskonale podkreśla smak potraw.Nadaje się do smażenia w zasadzie wszystkiego,gotowania i wypieków.Jest idealne do sosów,które powstają na bazie masła.

Masło Ghee
Składniki:
masło 82%
Przygotowanie:
Masło do klarowania powinno być bardzo dobrej jakości o zawartości tłuszczu minimum 82%.Nie może zawierać środków chemicznych i dodatku olejów.Możemy sklarować dowolną ilość masła.Masło wkładamy do rondelka,najlepiej takiego z grubym dnem i podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia.Podgrzewamy do momentu kiedy na powierzchni masła utworzy się piana.Chwilę jeszcze podgrzewamy masło,następnie zdejmujemy z ognia i łyżką delikatnie pozbywamy się piany,która utworzyła się na powierzchni.Powierzchnia płyny musi być czysta.Na dnie nadal pozostaje druga warstwa białkowa,dlatego nie potrząsamy garnkiem i nie mieszamy.Przelewamy sklarowane masło do miseczki.Czynność tą wykonujemy bardzo powoli,aby druga część białka nie dostała się do miseczki z masłem klarowanym.Przelewanie przerywamy w momencie,gdy na dnie garnka pozostanie jedynie wytrącone białko.Przechowujemy w słoiku lub szczelnie zamkniętym pojemniku.Dużą ilość możemy poporcjować,zawinąć w pergamin i przechowywać w lodówce.
Inspiracja: Kuchnia indyjska.

About these ads

2 thoughts on “Masło Ghee

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s