Leśny mech

Odkąd zobaczyłam to ciasto na blogu „przyjemność z pieczenia” wiedziałam że muszę je wypróbować.Kusiło mnie swoim nietypowym wyglądem i przepięknym,wiosennym kolorem.No i mogę powiedzieć,że ciasto jest rewelacyjne.W środku wilgotne,przyjemne i nie za słodkie.Granat spełnia tu bardzo ważną rolę,gdyż bardzo przyjemnie komponuje się z całością.Wszyscy byli zachwyceni ciastem więc szybko zniknęło.

12
Składniki:
Ciasto:
450 g mrożonego szpinaku
250 g cukru
3 duże jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
300 ml śmietany 36%
2 śmietanki fixy
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
owoc granatu
Przygotowanie:
Ciasto:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy szpinak,delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180’C przez 1 godzinę lub do tak zwanego „suchego patyczka”.Studzimy.
Masa:
Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy fixy i cukier puder.
Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy odciętą górną część na okruszki.Na ciasto wykładamy śmietanę,posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią,aby nie odpadały.Całość posypujemy pestkami granatu.
Inspiracja: Przyjemność z pieczenia.

About these ads

9 uwag do wpisu “Leśny mech

    • Nie musi,ale krupczatka to mąka,która ma mały potencjał do wytwarzania wiązań glutenowych (białkowych), w dodatku słabych wiązań. Czyli ciasto zrobione z niej będzie delikatne, rozpływające się w ustach, o subtelnej strukturze.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s