Leśny mech

Ciasto zdecydowanie przyciąga swoim wyglądem. Ma przepiękny, jakże wiosenny kolor. Jest delikatne i wilgotne w smaku. Granat spełnia tu bardzo ważną rolę, gdyż przyjemnie komponuje się z całością. Proste w przygotowaniu ciasto, zachwyci gości i ozdobi każdy stół.

Leśny mech
Składniki:
Ciasto:
450 g mrożonego szpinaku
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanki mąki krupczatki
250 g cukru
3 duże jajka
1 szklanka oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
300 ml śmietany 36%
2 śmietanki fixy
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 owoc granatu
Przygotowanie:
Ciasto:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli olej i przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 1 godzinę lub do tak zwanego suchego patyczka.
Masa:
Śmietanę ubijamy na sztywno.Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fix. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy na okruszki. Na ciasto wykładamy śmietanę, posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby okruszki dobrze się trzymały i nie odpadały. Wierzch ciasta posypujemy owocami granatu. Ciasto przed podaniem należy schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce.
Inspiracja: Przyjemność z pieczenia

About these ads

9 thoughts on “Leśny mech

    • Nie musi,ale krupczatka to mąka,która ma mały potencjał do wytwarzania wiązań glutenowych (białkowych), w dodatku słabych wiązań. Czyli ciasto zrobione z niej będzie delikatne, rozpływające się w ustach, o subtelnej strukturze.

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s